HET REPUBLIKEINS GENOOTSCHAP

 

Nee nee, jij ontsnapt niet, Donnertje, want jij beging eigenlijk de smerigste blunder deze week, met je lakeiengedrag jegens onze Majesteit die door haar arrogantie steeds vaker maatregelen neemt van idiote signatuur.
De PvdA mag dan bestaan uit regenten, de feodale houding van Beatrix en Donner tart eigenlijk iedere beschrijving.
Majesteit wenste een geschenk! Van te voren stelde ze vast hoeveel ze wilde hebben, en waar dat geld naar toe moest. Ze deelde dat mee aan Donner die hiervoor diep boog. Maar... waar moest al dat geld - want het was niet mis - vandaan komen?
Van het hele Nederlandse volk natuurlijk. Ja volk, schud uw portemonneetjes maar leeg voor Tricky Trix.
Zodoende werd er op de loterijen een extra aanslag gedaan. Iedereen moest betalen! Een majestueuze schande - en zo smakeloos ook.
En Donner gaf voor alles toestemming...
Dat kan dus nog leuk worden straks. Majesteit heeft geld nodig voor het opknappen van het paleis - ach, dan heffen we toch gewoon drie euro bij de gelden van de kabeltelevisie? En moet er ook niet een spaarpotje voor Amalia komen? Nou, bij de electriciteitsrekening kan echt wel een half eurootje bij. Nee, ons vorstenhuis weet wel hoe ze aan geld moet komen.
Vriend Paul verzon al een paar mooie rijmende slogans:
‘’Een riks voor Trix. Een joet voor d’r nieuwe hoed.
Een geeltje voor d’r kroonjuweeltje, een knaak voor de koninklijke zaak. Helpt elkander, en stort voor Willem Alexander!
Minima helpen Maxima, giro 1000 Wassenaar.
Piet Hein Donners nieuwe idee: voor de koningin dokken we allemaal mee.’’
Hare Majesteit beveelt...
De grote vraag is natuurlijk: waarom pikken we dit? Waarom laten we dit maar toe?
Want moeten we uit dit gedrag van de koningin niet constateren dat zij ieder contact met de samenleving heeft verloren, dat ze absoluut niet weet wat er in haar kroondomijn omgaat?
Lakei Donner helpt haar natuurlijk maar al te graag en blundert. Maar, door de merkwaardige crisis waarin dit kabinet opeens is terecht gekomen, lijkt het of Donner weer weet te ontsnappen.
De snotaal! Maar ik heb je in de peiling, Donnertje.
‘’Wie niet wil dat er geld naar de koningin gaat, moet bellen.’’
Ja ja... Je zal het weten als je niet aan de koningin wenst te geven. Ze nemen vast elk telefoongesprek op zodat de AIVD een dossier van je kan aanleggen.
We worden zo tot makke schapen gemaakt. En die schapen worden op koninklijke feestdagen geslacht.
Wie denkt u wint de hoofdprijs met uw lot?Theodor Holman, Het Parool, 24 maart 2005.

 

____________